donderdag 14 maart 2013

Genisten terug uit Burundi van oefening African Engineer

Het 2e detachement van 40 militairen van 101 Geniebataljon is donderdag uit het Centraal-Afrikaanse land Burundi teruggekeerd. De troepen namen deel aan de oefening African Engineer en voerden een aantal goodwillprojecten uit.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt in een verklaring dat zij daar de afgelopen weken aan de infrastructuur van kamp Mudubugu werkten. Dit was een onderdeel van de oefening African Engineer.

De troepen waren verdeeld over 2 rotaties van elk 8 weken. Tijdens hun aanwezigheid in Burundi bouwden de genisten een keuken met kookcapaciteit voor ongeveer 2000 personen, een briketopslag (brandstof voor de keuken), een sanitaire unit en een schietbaanoverkapping.

Vrijdag 8 maart werd de infrastructuur met een ceremonie overgedragen aan het Burundese leger.

Rendement
De oefening heeft volgens commandant 101 Geniebataljon luitenant-kolonel Ed Caelen een hoog rendement.

Caelen zegt: “Bouwen in een Afrikaanse omgeving is bijzonder door de weer- en terreinomstandigheden, net als samenwerken met de Burundezen. Daarnaast hebben we niet alleen vaktechnisch veel geleerd, maar ook op logistiek en geneeskundig gebied. De ervaring ligt inmiddels vast in takenboeken.”

Security Sector Development
De infrastructuur die de genisten hebben gebouwd is een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse SSD-programma (Security Sector Development).

Dit programma is bedoeld om de kwaliteit van het Burundese leger te verhogen. De nieuwe infrastructuur zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de leefomstandigheden op kamp Mudubugu.

ACOTA
Op kamp Mudubugu werken ook 3 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade. Zij nemen deel aan de Africa Contingency Operations Training and Assistance (ACOTA)-missie.

Deze missie helpt de Burundezen bij de voorbereiding op hun inzet in Somalië.

Een infanterieofficier legt uit: “We wijzen op goede hygiëne bij de bereiding van voedsel en op het belang van goede sanitaire voorzieningen. Die aspecten leiden tot minder uitval.”

Het doel van ACOTA is het versterken van de capaciteit van 25 Afrikaanse partnerlanden die bij vredesmissies met een mandaat van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties in Afrika deelnemen.

Het ACOTA-programma traint jaarlijks opeenvolgend 3 bataljonstaakgroepen, tot 3.500 militairen per keer. Deze kunnen vervolgens bijvoorbeeld worden ingezet voor AMISOM, de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië.

Bij de opleidingen komen onder meer zaken als gezondheidszorg, voedselveiligheid, seksuele voorlichting, gender, een militair juridisch systeem en militaire ethiek aan de orde.

Nederland neemt in Rwanda, Uganda en Burundi deel aan de ACOTA-missie

Goodwillprojecten
De genisten van 101 Geniebataljon hebben naast hun werk nog een aantal goodwillprojecten afgerond.

Luitenant Bart van de Belt zegt in de verklaring van het ministerie van Defensie: “Tijdens sociale patrouilles kwamen we erachter welke behoeften er onder de bevolking leefde. Met onze kennis en wat bouwresten konden we nog veel betekenen.”

Zo hebben de Nederlandse militairen de pompen van twee waterputten gerepareerd en het mogelijk gemaakt om regenwater op te vangen voor een hulppost.

Ook is met oud steigermateriaal en overtollige dakplaten een weeshuis opgeknapt en bouwde de genie er een bakkerijtje bij.

Van de Belt wijst ook op de belangrijke steun van de achterban.

Hij zegt: “Onze achterban was erg betrokken en stuurde veel kleding en schoolspullen op. Dat hebben we verdeeld onder de weeshuiskinderen en Twa’s, een bevolkingsgroep die diep in de bossen van Burundi woont en veelal van hulp is verstoken.”

Zie ook:
Militair naar Uganda vertrokken om komst collega’s voor te bereiden voor ACOTA